Celltillverkat H5N1-vaccin i sikte

Ett nytt vaccin mot fågelinfluensa tillverkat med hjälp av cellkulturer
istället för hönsägg verkar både säkert och effektivt. Det visar en
klinisk studie i tidig fas som publicerats i The New England Journal of
Medicine.

12 jun 2008, kl 15:59
0

Minst 16 företag arbetar med vacciner mot H5N1, fågelinfluensaviruset som befaras kunna utvecklas till en pandemi, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ett av dem, Baxter International, har tagit fram det första fågelinfluensavaccinet som produceras via cellkulturer istället för hönsägg.

I en klinisk säkerhetsstudie i tidig fas har antikroppsmängden mätts hos 275 personer i åldern 18 till 45 år efter två doser med företagets vaccin. Enligt resultaten gav vaccinet ett starkt immunsvar hos de individer som fick doser på endera 7,5 eller 15 mikrogram antigen. Smärta från injektionsstället och huvudvärk var de två vanligaste biverkningarna.

En fördel med cellbaserad vaccintillverkning är att den kan pågå året runt, medan äggbaserad tillverkning begränsas av att äggtillgången är säsongsberoende. Dessutom är det svårt att få fram rätt typ av ägg eftersom H5N1 dödar höns snabbt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng