Annons

Svårt med bot mot depression hos äldre

De flesta deprimerade äldre tycks inte bli hjälpta av antidepressiva läkemedel, enligt en ny rapport från SBU.

27 jan 2015, kl 10:05
0

Annons

SBU har gått igenom den forskning som finns om deressionsbehandling för äldre

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har sammanställt forskningen om nytta och risk med de vanligaste behandlingsalternativen vid depression hos personer över 65 år.

Det man fann var att effekten av korttidsbehandling med SSRI-medel inte är bättre än placebo. Däremot fann man visst stöd för att underhållsbehandling i upp till ett år fungerade bättre än placebo för att förebygga återinsjuknande hos den minoritet som tidigare svarat på behandlingen.
Behandling med duloxetin, en serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI, som bland annat säljs under namnet Cymbalta tycks dock ha effekt hos äldre med återkommande depressioner. Behandling med SNRI innebär en ökad risk för biverkningar som yrsel, muntorrhet och diarré, påpekar man i rapporten.

För psykologisk behandling i form av problemlösningsterapi finns en viss evidens att det kan minska depressionssymtom hos äldre med sviktande hälsa. Men tillgången till sådan behandling är å andra sidan begränsad, konstaterar SBU.
Effekter av annan psykologisk behandling eller fysisk aktivitet behöver undersökas i fler studier innan något kan sägas om deras effekter, menar expertgruppen som tagit fram rapporten.

Depression hos äldre är på väg att bli den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos den äldre befolkningen, efter hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng