Annons

Svårt att öppna läkemedelsförpackningar

Att få ut en tablett från en tryckförpackning kan vara ett oöverstigligt hinder för en reumatiker. Enligt en studie i samband med Apotekets Reumaår är flest problem förknippade med Alvedon och Lasix Retard.

10 okt 2002, kl 16:49
1

Annons

Under pågående Reumaår, Apotekets elfte temaår, har kundernas läkemedelrelaterade problem samlats in och analyserats. De flesta patienter är reumatiker, som också avspeglas i resultatet.

Av 2 126 patienter rapporterades 74 problem med Alvedon, 58 med Lasix Retard och 50 med Atrovent. Sett i förhållande till försäljning hamnar Effortil, klorokinfosfat och Cabaser i topp.
De företag som förekommer oftast är Astrazeneca, Pharmacia och MSD.
Det är framförallt problem med tryckförpackningar (blister) och burkar som kommer fram i undersökningen.

Problem att få ut sitt läkemedel riskerar att patientens läkemedelsanvändning påverkas negativt.

– Ju fler hinder att ta läkemedel på ett enkelt sätt, desto större är risken för att man inte använder läkemedlet rätt, säger Monica Larsson, projektledare för Apotekets temaår om reumatiska sjukdomar, i ett pressmeddelande.

Som exempel på bra förpackningar nämns Salazopyrin EN. Där har originalförpackningen anpassats efter kundernas problem. Dock ställer parallellimporterade produkter till med problem då de inte är anpassade på samma sätt.

Datainsamlingen skedde under våren under två månader på cirka 450 apotek över hela landet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej – jag använder Lasix 1 kapsel per dag och alltid fått 100 st i en glasburk, Senast jag köpte har man ändrat till 2 st plastburkar med 50 kapslar i varje. Jag förstog inte hur man skulle öppna dem. Till slut hjälpte min fru mig men hon var lika oförstående. Till slut “slaktade” jag en burk och flyttade över kapslarna till min gamla glasburk. Skall det verkligen vara så här?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng