Stulna läkemedel sålda i Danmark

Läkemedel stulna från italienska sjukhus säljs i Danmark

2 sep 2014, kl 09:53
0

Den danska läkemedelsmyndigheten har uppmanat en parallellimportör, EuroPharmaDK, att dra tillbaka ett parti läkemedel som förmodligen stulits från italienska sjukhus och hamnat på danska apotek.

En mängd förpackningar med läkemedlet Abilify för behandling av schizofreni stals förra året från italienska sjukhus. Efterforskningar pekar nu på att åtminstone tjugotalet av förpackningarna kan ha hamnat på den danska marknaden via parallellimport.

Medicinerna är original och tillverkade enligt kraven, men stulen medicin är per definition förfalskad eftersom de hamnat utanför den legala försörjningskedjan.
Den danska läkemedelsmyndigheten har därför bett parallellimportören att dra tillbaka de osålda läkemedlen från danska apotek. Eftersom parallellimportören EuroPharmaDKs egenkontroll inte tyder på att innehållet i paketen förändrats menar myndigheten att det inte är någon fara för patienter som använder den stulna medicinen.

Redan i våras upptäcktes stölderna av läkemedel från de italienska sjukhusen som sedan såldes med falska licenser till flera europeiska länder via parallellimportörer. Från början handlade det om ett antal cancerläkemedel som stulits. Då bedömde den danska myndigheten att några stulna läkemedel inte hamnat i landet. Men i takt med att efterforskningarna fortsatt har fler läkemedel berörts och nu bedöms Abilify alltså ha nått den danska och tyska marknaden via parallellimportören.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng