48 500 illegala tabletter beslagtagna

Tullen har gjort ett rekordstort beslag av illegala läkemedel och narkotikaklassade preparat.

22 maj 2014, kl 09:10
0

Insatsen är en del av operation Pangea, ett projekt under ledning av Interpol där 110 länder samarbetar. Den senaste operationen avslutades i tisdags och för Sveriges del innebar ett rekordstort beslag av illegala preparat, skriver Dagens Nyheter. Totalt har man kommit över 48 586 tabletter och kapslar, tre liter dopingpreparat och nära två kilo doping- och narkotikaklassat pulver.

Den största delen av illegala läkemedel beställs på internet och skickas med vanlig post.
– Vi hittar framför allt potensmedel, narkotiska tabletter, dopningspreparat och bantningsmedel. Mycket av det kommer från Kina och Indien men även från inom Europa, säger Mats Pettersson som leder svenska Tullverkets insats, till Dagens Nyheter.

Han säger också att Tullen många gånger måste släppa preparat trots att det finns stora misstankar om att det är förfalskat. Detta eftersom det är tillåtet att skicka receptbelagda läkemedel inom EU.
– Vi har till exempel upptäckt 1000 Viagratabletter från Storbritannien som vi inte kan ta i beslag även om vi misstänker att de ska säljas vidare.
Läkemedelsverket ska nu analysera de beslagtagna preparaten för att se vad de innehåller.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng