Färre förfalskningar än väntat i Indien

En mindre andel än befarat av de läkemedel som tillverkas är falska uppger myndigheter i landet.

9 jan 2014, kl 10:09
3

Inte så mycket falsk som befarat. iStockphoto.

Indien har vid flera tillfällen kritiserats för att inte ha en tillräckligt bra kontroll över produktionen av läkemedel. Siffror om att upp emot 25 procent av läkemedlen som tillverkas i landet skulle vara förfalskade har förekommit i olika sammanhang. Men läget verkar vara bättre än befarat enligt landets kontrollmyndighet Central drugs standard control organisation, CDSCO.

Myndigheten har mellan 2009 och 2012 testat omkring 137 000 prover per år från hela landet. Av dessa kunde man konstatera att 345 eller 0,25 procent var falska. Till dessa räknas läkemedel som tillverkas under ett felaktigt namn eller som anger ett felaktigt företagsnamn eller läkemedel som helt eller delvis ersatts med andra produkter.

Totalt 6 500 av proverna, motsvarande 4,7 procent uppgavs vara av för dålig kvalitet, det vill säga innehöll för lite av angiven aktiv substans eller hade tappat kvalitet till följd av till exempel dålig förvaring.

Leena Menghaney, kordinator på Läkare utan gränser i Indien säger till den indiska tidningen DNA att läkemedel av dålig kvalitet är ett större problem än de förfalskade. Men hon säger också att det är viktigt att inte enbart anklaga Indien för förfalskningar eftersom landet är en viktig producent som tillhandahåller en stor del högkvalitativa läkemedel till ett lägre pris.
 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. 345 av 137 000 är 0,25 procent. 6500 av 137 000 är 4,7 procent. Ett decimalkomma tycks ha kommit fel.
    /Sten Erik Jensen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng