Ännu ett ok för Forxiga

Diabetesmedlet dapagliflozin har nu godkänts även i USA. Men FDA kräver flera uppföljningsstudier.

9 jan 2014, kl 10:57
0

Annons

Forxiga som används för att behandla diabetes typ II godkändes inom EU 2012. I USA, där preparatet går under namnet Farxiga, har läkemedelsmyndigheten FDA varit mer avvaktande. Men på onsdagen gav de slutligen tummen upp för Astrazenecas och Bristol-Myers Squibbs preparat.

Dapagliflozin, den aktiva substansen i Forxiga, är en selektiv, reversibel hämmare av natriumglukos-ko-transportör 2 (SGLT2) som inte är beroende av insulin. Det var det första läkemedlet i SGLT2-klassen som godkänts inom EU.

En av anledningarna till att FDA dröjt med godkännandet är att medlet i studier kopplats till ett ökat antal fall av bröst- och urinblåsecancer. Som en del av godkännandet kräver nu FDA sex uppföljningsstudier som bland annat ska övervaka just detta, liksom kardiovaskulära händelser i särskilda riskgrupper.

I december meddelade Astrazeneca att man köper ut samarbetspartnern Bristol-Myers Squibb från den gemensamma diabetesportföljen. Astrazeneca kommer dessutom ta över drygt 4 100 anställda som arbetar med diabetesprojekten på Bristol-Myers Squibb.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng