Annons

Slut med block och pennor

I år är året då det blir slut även på små gåvor som pennor från läkemedelsindustrin till vårdpersonal. Reglerna gäller i hela Europa.

9 jan 2014, kl 12:29
0

Annons

Dags ta med egna pennor. iStockphoto.

Sverige har sedan tidigare haft ett etiskt regelverk som reglerat vilka typer av gåvor som läkemedelsföretag få ge till vårdspersonal. Det har bland annat inneburit att gåvorna får ha ett värde av högst 100 kronor och krav på att de ska ha medicinsk anknytning det vill säga användas i tjänsten och inte privat.

Nu har läkemedelsindustrins europeiska branschorganisation Efpia gjort förändringar i sitt regelverket som ska implementeras i Europa och börjar gälla den 1 juli i år.
– Från och med i sommar har Lif implementerat förändringarna i Efpias kod och det gåvoförbud som sätter stopp även för dessa mindre give-aways som till exempel block, pennor och USB-minnen i Läkemedelsbranschens etiska regelverk, säger Rikard Pellas, Compliance Officer på Lif.

Även efter 1 juli finns det möjlighet att ge gåvor av lågt värde som klassas som hjälpmedel, informations- eller utbildningsmaterial och som kan ha direkt nytta för patienten. Förutsättningarna för detta finns beskrivet i Läkemedelsbranschens etiska regelverk som är en direktöversättning av Efpias regelverk.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng