Annons
Studie: Apkoppor ibland dödligt hos immunsvaga
3D-illustration av mpox-virus. Foto: Istock

Studie: Apkoppor ibland dödligt hos immunsvaga

De flesta som var inlagda för allvarlig apkoppsinfektion hade också försvagat immunförsvar, enligt en studie. 

1 nov 2022, kl 08:47
0

Annons

Apkoppor har i det pågående utbrottet vanligen varit en självläkande sjukdom. Men en ny rapport från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC visar att infektionen också kan ha ett annat ansikte.

CDC sätter ljuset på hur allvarlig sjukdomen kan vara hos personer med nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av hiv. I studien förekom till och med dödsfall.

Majoritet hade svagt immunförsvar

I studien ingick 57 personer som var inlagda på sjukhus för allvarliga komplikationer på grund av apkoppor mellan den 10 augusti och 10 oktober 2022. 95 procent av patienterna var män och medianåldern var 34 år.

Forskarna upptäckte att majoriteten av patienterna hade försvagat immunförsvar, oftast på grund av hiv.

Av patienterna var det 17 som vårdades på intensivvårdsavdelning och 12 som avled. Apkoppor var orsak eller en bidragande faktor till fem av dessa dödsfall. Sex fall är fortfarande under utredning och i ett av fallen var apkoppor inte orsaken.

Viktigt med tidiga insatser

Forskarna framhåller att vårdpersonal bör testa alla sexuellt aktiva patienter med en misstänkt apkoppsinfektion för hiv, vid samma tillfälle som de testar för apkoppor.

De understryker också vikten av att sätta in tidig behandling hos patienter med försvagat immunförsvar. Enligt forskarna bör vårdpersonal eventuellt överväga att göra detta redan innan appoxinfektion bekräftas. De uppmanar även vårdpersonalen att antiretrovirala läkemedel bör sättas in så tidigt som möjligt för de patienter som har en hiv-infektion.

– Rapporten påminner oss alla om att tillgång till läkemedel och vaccin mot apkoppor och hiv, både i förebyggande syfte och som sjukdomsbehandling, är viktigt – för människors liv och för folkhälsan, sa Jonathan Mermin på CDC i ett uttalande enligt Reuters.

I studien konstaterar forskarna också att en fjärdedel av patienterna var hemlösa. Detta återspeglar sannolikt en ojämlikhet i tillgång till förebyggande, tidig diagnos och behandling av en hiv-infektion, enligt forskarna.

I Sverige har 209 fall av apkoppor bekräftats fram till och med vecka 42. Antalet nya fall är fortsatt på en lägra nivå än under sommaren, enligt Folkhälsomyndigheten.