Annons
Stor osäkerhet i prognos om läkemedelskostnader

Stor osäkerhet i prognos om läkemedelskostnader

Den stigande inflationen förstärker osäkerheten i Socialstyrelsens uppdaterade prognos.

1 nov 2022, kl 11:51
0

Socialstyrelsen har uppdaterat den prognos för läkemedelskostnader som kom i april. I den uppdaterade prognosen räknar Socialstyrelsen med större kostnadsökningar än i vårprognosen. Samtidigt framhåller myndigheten att osäkerhetsfaktorerna just nu är ovanligt många. Till exempel driver högre läkemedelspriser upp kostnaderna, men höjda egenavgifter för läkemedel kan komma att dämpa dem något.

I sin uppdaterade prognos om läkemedelskostnader beräknar Socialstyrelsen att kostnaden för läkemedel och handelsvaror inom förmånen kommer att bli 31,7 miljarder kronor i år. Den beräknas sedan stegvis öka till 36,6 miljarder kronor 2025.

Kostnaderna för rekvisitionsläkemedel som används inom sjukvården blir enligt prognosen i år 12 miljarder kronor. År 2025 kommer de att vara uppe i 14,9 miljarder.

För smittskyddsläkemedel förväntar sig Socialstyrelsen att kostnaderna ökar från drygt 1,1 miljarder i år till 1,2 miljarder 2023. Därefter spås de stabilisera sig på ungefär samma nivå under resten av prognosperioden.

Myndigheten framhåller att den höga inflationstakten skapar stor osäkerhet: ”Denna osäkerhet var påtaglig redan vid arbetet med aprilprognosen men har förstärkts betydligt i och med den senaste periodens stigande inflation och inflationsprognoser. Det är svårt att förutse alla effekter detta kan få på prisutvecklingen och i förlängningen även kostnadsutvecklingen.”

Enligt Socialstyrelsen gör den höga inflationen att höjda egenavgifter på läkemedel är att vänta. Om det blir så dämpar detta kostnadsutvecklingen inom förmånen. Andra osäkra faktorer som kan komma att påverka utfallet är vilka nya läkemedel som kommer att införas och följden av att vissa patent går ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng