Stor skillnad mellan prognoser för läkemedelsförsäljningen

Läkemedelsstatistik AB och Socialstyrelsen kom innan årsskiftet med diametralt olika prognoser för försäljningen av läkemedel för de kommande åren.

22 jan 2004, kl 17:41
0

Socialstyrelsen (SoS) tror i sin prognos att försäljningsökningen för läkemedel inom läkemedelsförmånen blir sju procent under 2004. I prognosen som kommer från Läkemedelsstatistik AB, LSAB, som analyserar hela läkemedelsmarknaden, är samma ökning tre procent.

? Det är en trend att kostnaderna inom förmånen ökar lite mer än vad totalkostnaden gör, säger Örjan Ericsson, apotekare på SoS och den som gjort prognosen.

Anledningen till det är att läkemedlen blir dyrare per definierad dygnsdos och att patienterna behandlas med fler läkemedel. Då kommer de snabbare upp i högkostnadsskyddet.

Men Mats Olsson, marknadschef på LSAB, anser inte att det förklarar den stora skillnaden mellan prognoserna.

? Jag tror istället att SoS ser 2003 som en parentes och bygger 2004 på 2002.

Örjan Ericsson bekräftar det.

? Ja, det har vi. Visst kommer effekterna från 2003 synas även 2004, men vi har varit medvetet försiktiga i prognosen. Det är bättre med en för hög prognos och ett lägre utfall än tvärtom, säger han.

Mycket att lära

Det är första gången som Socialstyrelsen gör en försäljningsprognos. Uppdraget kom från Socialdepartementet. På LSAB har man gjort försäljningsprognoser under lång tid. Mats Olsson tror att man kommer att pricka rätt.

? För 2003 spådde vi en ökning på två procent. Det stannade på 1,9 procent.

När LSAB i höstas gick ut och frågade läkemedelsföretagen om 2004 förutspådde man en ökning på 2,96 procent.

Men Mats Olsson kan inte förklara varför LSAB och SoS hamnar så långt ifrån varandra. Däremot tycker han att landstingen har mycket att lära.

? Landstingens prognos för 2003 var en ökning med i snitt sju procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng