Statiner bevarar lungfunktionen

Användning av statiner kan minska rökningens skadliga effekter på lungorna. Det visar en ny studie vid Oklahoma Medical Center, USA. I studien ingick 182 rökare och 303 före detta rökare. Resultatet visar att lungfunktionen försämrades mycket långsammare hos de som använde statiner än hos övriga personer. Forskarna påpekar att det är första gången som ett […]

20 nov 2006, kl 11:10
0

Användning av statiner kan minska rökningens skadliga effekter på lungorna. Det visar en ny studie vid Oklahoma Medical Center, USA.
I studien ingick 182 rökare och 303 före detta rökare. Resultatet visar att lungfunktionen försämrades mycket långsammare hos de som använde statiner än hos övriga personer.
Forskarna påpekar att det är första gången som ett läkemedel har kunnat påverka lungfunktionen hos patienter med emfysem eller andra rökrelaterade sjukdomar. Studien presenterades vid en kongress för lungläkare i slutet av oktober i Salt Lake City.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng