Annons

Staten har betalat 1,4 miljard kronor mindre för läkemedel

Varje månad i år har statens kostnader för läkemedel varit mindre än den var motsvarande månad 1996. Hittills i år, till och med augusti, har staten lagt ut 6,2 miljarder kronor jämfört med 7,6 miljarder kronor förra året.

23 jul 2002, kl 02:09
0

Annons

Under de senaste månaderna har statens besparingar varit lägre än under första halvåret. Besparingen var första halvåret hela 24 procent. Under juli och augusti låg nivån på 8?9 procent. Det visar uppgifter från Riksförsäkringsverket.
Den månatliga besparingen för staten ligger för närvarande på 75?80 miljoner kronor. Om detta visar sig vara den nya ?rätta nivån? för läkemedelsförmånens kostnader innebär det att statens antaganden om en årlig besparing tack vara reformen på en miljard kronor visat sig stämma väl.
Hittills ser läkemedelsreformen sålunda ut att ha lyckats. Visserligen orsakade hamstringen en extrakostnad för staten på en miljard i slutet av förra året. Men denna är alltså redan mer än återbetalad med ränta.


Reformen lyckades?
Statens kostnader kommer av allt att döma att fortsätta vara lägre framöver. Förbrukningen av läkemedel har stagnerat och till och med minskat rejält i år. Under första halvåret minskade försäljningen räknat som definierade dygnsdoser med 9,4 procent. Minskningen fortsätter månad för månad även nu när hamstringseffekterna avklingat.
Ett annat faktum som talar för att statens kostnader för läkemedel blir fortsatt lägre i år än förra året är att den stora mängd frikort som utfärdades under hamstringen löper ut i slutet av året. En större andel av patienterna får betala enligt det för patienterna dyrare nya systemet.