?Det svenska systemet har spelat ut sin roll?

Läkemedelsförsörjningsutredaren Lars Jeding gjorde ett blixtbesök på apotekarnas internationella kongress, FIP, i Vancouver, Kanada för att få en genomgång av olika  länders läkemedelsförsörjningssystem.? Resan stärkte mig ytterligare i min tro att det svenska systemet har spelat ut sin roll, säger han.

23 jul 2002, kl 02:10
0

Enmansutredaren Lars Jeding åkte tillsammans med Birgitta Bratthall från Socialdepartementet till FIP-kongressen i Vancouver, Kanada för att kunna träffa ett antal företrädare för olika länders läkemedelsförsörjningssystem som var samlade där.
? Jag är mycket nöjd med resan, säger Lars Jeding. Att själv samla ihop all den information som jag fick här skulle ha tagit mig månader.
Lars Jeding träffade representanter ifrån Kanada, USA, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Holland. Och bland de många idéer och intryck från resan som han är intresserad av att föra in i sitt förslag kommer flera från det kanadensiska systemet, avslöjar han.
? Det finns flera sidor i det kanadensiska systemet som jag är tilltalad av, säger han. T ex deras patientprofiler, som faktiskt har vuxit fram ur samma slags integritetsvånda som vi har här hemma just nu.


Det bästa från flera länder
Men det är inte enbart det kanadensiska systemet som har gjort intryck på enmansutredaren. Han framhåller att det egentligen inte finns något enskilt lands system som är direkt överförbart på Sverige. Istället kommer han att försöka kombinera det bästa från ett stort antal länder. Två av dessa är sannolikt Storbritannien och Holland.
? England har många drag som jag tilltalas av, säger Lars Jeding. Ett sådant drag är deras kvalitetssäkring i apoteksverksamheten. De har ställt upp ett antal grundkrav på vad en patient ska få för råd när han eller hon kommer in för konsultation. Något som sedan aktivt följs upp.
? I Holland har man mycket tydligt skilt på distributionen och läkemedelsförsörjningen. Där har man inga distributionsmarginaler utan apoteken får betalt för sina offentliga uppdrag. D v s att ett apotek får en fast summa för varje läkemedel de expedierar, för varje konsultation de gör, för varje generisk substitution de utför o s v. På det viset kan också staten styra det önskade agerandet med hjälp av betalströmmarna.


Stora förändringar
Det låter med andra ord som om Lars Jedings förslag, om det går igenom, kommer att innebära stora förändringar av det svenska apoteksväsendet.
? Jag tror inte att det är läge för några marginella förändringar nu, säger Lars Jeding. Mitt förslag kommer att innebära ett nytt sätt att se på läkemedelsförsörjningen och distributionsfrågan som naturligtvis kommer att få konsekvenser för aktörerna inom dessa områden. Den här resan stärkte mig ytterligare i min tro att det nuvarande svenska systemet har spelat ut sin roll.
Lars Jedings utredning om Sveriges framtida läkemedelsförsörjning beräknas komma i slutet av oktober månad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng