Stamceller hjälper njurtransplanterade

En patient som får stamceller i samband med en njurtransplantation kan slippa livslång behandling med immunosuppressiva läkemedel. Detta trots att donatorn och mottagaren är immunologiskt olika.

9 mar 2012, kl 13:45
0

Organtransplantationer innebär en risk att mottagarens immunsystem angriper och stöter bort det nya organet. Därför måste många patienter behandlas med immunosuppressiva läkemedel livet ut.

I en studie på 8 patienter mellan 29 och 56 år, som inte matchade immunologiskt med sin donator, fick mottagaren genomgå strålbehandling och cellgiftsbehandling innan transplantationen, för att hämma immunförsvaret. Ett par dagar efter transplantationen fick mottagaren stamceller från donatorns blod, samt immunosuppressiv behandling. Ett år efter transplantationen behövde fem av åtta patienter inte längre behandlas med immunosuppressiva läkemedel. Studien är publicerad i tidsskriften Science Translational Medicine.

?De preliminära resultaten från denna pågående studie är spännande och kan ha en stor betydelse för organtransplantation i framtiden?, säger Joseph Leventhal, en av forskarna i studien, enligt BBC.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng