Blixtsnabb genetisk analys snart möjlig

Ett instrument som med hjälp av genetisk analys bedömer hur en patient
kommer att svara på en viss behandling kan komma ut på marknaden om
några år. Forskare vid Imperial College i London och företaget DNA
Electronics står bakom uppfinningen.

23 feb 2009, kl 11:26
0

Det nya verktyget, som forskarna nu testar i en klinisk prövning i samarbete med läkemedelsföretaget Pfizer, heter Single Nucleotide Polymorphism Doctor, SNP Dr. Projektet finansieras av Government?s Technology and Strategy Board i Storbritannien.

Apparaten är ungefär lika stor som en mobiltelefon och analyserar små variationer i vårt DNA, så kallade single nucleotide polymorphisms, SNPs. Dessa genetiska skillnader mellan individer gör att exempelvis antidepressiva och kolesterolsänkande läkemedel omsätts olika snabbt i kroppen. Anpassad dosering av läkemedel kan alltså minska biverkningar som ofta gör att patienter hamnar på sjukhus.

DNA-analysen utförs på patientens saliv eller skrapprov från kindens insida. SNP Dr har ett antal datachip som innehåller information om SNPs som påverkar läkemedelsomsättningen. Den informationen jämförs med patientens genetiska uppsättning och ett meddelande visas på skärmen. Läkaren kan sedan bedöma hur mycket av ett visst läkemedel patienten ska ta.

Forskarna hoppas att användning av SNP Dr i sjukvården kommer att leda till säkrare läkemedelsförskrivning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng