Fler läkemedel kan bli receptfria i USA

Att få människor att ta läkemedel mot kroniska sjukdomar är ett problem i
USA. Därför överväger den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu att
göra fler läkemedel tillgängliga receptfritt.

9 mar 2012, kl 13:00
2

USAs hälso- och sjukvårdskostnader ökar på grund av att följsamheten för receptbelagda läkemedel är dålig inom vissa områden. Till exempel lider en av tre vuxna amerikaner av högt blodtryck och enligt FDA slutar ungefär en tredjedel av dem att ta sina läkemedel. Högt blodtryck och de sjukdomar det kan orsaka kostade USA 76 miljarder dollar under 2010 i hälso- och sjukvårdskostnader.

Därför undersöker FDA nu om det är möjligt att göra vissa läkemedel mot kroniska sjukdomar receptfria, så som kolesterolsänkande statiner och diabetesläkemedel, skriver Reuters. Det finns dock flera problem som måste lösas innan det kan bli möjligt. Till exempel måste patienterna förstå varför de tar läkemedlet och hur det ska användas. Enligt FDA har man flera gånger avslagit ansökningar att göra statiner receptfria på grund av att patienterna inte själva kan avgöra om de behöver medicineras.

Men ny teknologi kan ändra det och FDA har diskuterat lösningar med företrädare från läkemedelsindustrin. Förslaget ska diskuteras vid ett möte i slutet av mars och myndigheten påpekar att en ändring fortfarande är en bit bort.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kommentaren blir väl densamma som rubriken ungefär. Trodde nog att statiner i huvudsak användes som kolesterolsänkare. Det räcker knappast att skylla på Reuters.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng