Annons

S:t Görans sjukhusapotek kan bli privat

I kölvattnet på privatiseringen av S:t Görans sjukhus i Stockholm förs nu en diskussion om att även apoteket i sjukhuset ska övergå i privat drift.Stockholms läns landsting ligger just nu i slutförhandlingar med Bure Hälsa & Sjukvård AB om att sälja ut och lämna över driften av S:t Görans sjukhus i Stockholm. Om parterna kommer […]

4 jul 2002, kl 07:43
0

I kölvattnet på privatiseringen av S:t Görans sjukhus i Stockholm förs nu en diskussion om att även apoteket i sjukhuset ska övergå i privat drift.
Stockholms läns landsting ligger just nu i slutförhandlingar med Bure Hälsa & Sjukvård AB om att sälja ut och lämna över driften av S:t Görans sjukhus i Stockholm. Om parterna kommer överens ? vilket man antas göra till halvårsskiftet ? kommer S:t Görans sjukhus bli landets första privatägda akutsjukhus. I samband med detta har det förekommit rykten om att Bure även skulle ha planer på att ta över driften av sjukhusapoteket och eventuellt också expeditionsapoteket i sjukhuset. Rykten som man på Bure Hälsa & Sjukvård helst inte vill kommentera i dagsläget.
? Vi är inne i en fas där vi bara har skrivit ett ramavtal med landstinget så vi har ännu inga konkreta planer när det gäller apoteksdelen, säger Saila Horttanainen, informationschef på Bure Hälsa & Sjukvård. Just nu tittar vi på vad vi kan göra med S:t Görans sjukhus, och vi tittar på varje del för sig, då är det ju inte uteslutet att vi även tittar på apoteksdelen, men vi har inga kommentarer att lämna nu. Det är alldeles för tidigt.


Apoteket diskuterar med Bure
Men på Apoteket, som idag driver sjukhusapoteket på entreprenad åt landstinget, bekräftar man att frågan om S:t Görans sjukhusapotek är uppe till diskussion.
? Vi har inlett diskussioner om driften av S:t Görans sjukhusapotek, säger Anita Wahlén, apoteksdirektör i Stockholm. Vi vet att Bure har höga ambitioner när det gäller försörjningen till sjukhusen när det gäller andra områden och det kan ju även gälla läkemedlen, det är vi inställda på. Vår uppgift blir därför att övertyga dem om att vi är bäst på detta.
Vid denna tidnings pressläggning hade diskussionerna bara initierats och alltså ännu inte givit några konkreta resultat.
Men hur det än går i diskussionerna kommer det inte att kunna bli tal om några förändringar i år. Apoteket tecknade i december i fjol ett två-årsavtal med Stockholms läns landsting om driften av samtliga sjukhusapotek i landstinget. Detta avtal gäller även för apoteket i S:t Görans sjukhus, men avtalet har en klausul som säger att om väsentliga skillnader i marknadsförutsättningar uppstår har parterna rätt att säga upp avtalet med nio månaders varsel. Det innebär att en förändring vid apoteket i S:t Görans sjukhus allra tidigast kan komma till stånd under första halvåret år 2000.


Många frågor kvar
Det återstår dock många frågor innan dess. En är om ett privat företag som Bure kan betraktas som en sjukvårdshuvudman och därmed har rätt att driva egen sjukhusapoteksverksamhet. Landstinget borde i och för sig ha rätt att lägga ut driften av sjukhusapoteket på entreprenad till Bure lika gärna som till Apoteket, men detta återstår ännu att pröva.
En annan fråga är om Bure även kommer att kunna driva expeditionsapoteket som idag är en integrerad del av S:t Görans sjukhusapotek. Läkemedelsdistribution till allmänheten är normalt Apotekets monopolområde varför det skulle krävas en dispens från regeringen för att Bure skulle kunna ta över den verksamheten. Får man inte det blir det sannolikt komplicerat att separera expeditionsapoteket ifrån sjukhusapoteket. Något som troligtvis skulle minska Bures intresse.


Inga planer på att ta över
S:t Görans sjukhusledning säger sig dessutom vara, i stort sett, nöjda med Apoteket som entreprenör av sjukhusapoteket. Det har visserligen funnits planer på att ta över, åtminstone delar av verksamheten, men dessa planer är inte aktuella just nu, enligt Stellan Ungerholm, VD för S:t Görans sjukhus.
? Vi har valt att, tills vidare, lägga sådana tankar på hyllan, säger han.
Det var Stockholms läns landsting som då tänkte sig att vissa läkemedel, som kontrastmedel vid röntgen, skulle direktlevereras in till sjukhuset, men Apotekets kostnad för hanteringen var så låg att det inte fanns någon anledning att ändra på förhållandet, enligt Stellan Ungerholm.
Att sjukhuset nu privatiseras kommer inte att förändra den bedömningen, menar han.
? Vi kommer att ha kvar den formen som vi har haft, säger han. Istället för en offentlig ägare kommer vi att ha en privat. Vi kommer ju inte att anta skepnaden av ett privat sjukhus, utan vi kommer att leverera sjukvård precis som tidigare. Och samarbetet med apoteket är vi nöjda med så vi har inga andra ambitioner än att utveckla det. Vi kan ändå inte göra det billigare.