SSRI ökar inte självmordsrisken hos vuxna

Antidepressiva läkemedel ger inte en ökad självmordsrisk hos vuxna. Det visar en ny metaanalys som också talar mot den gängse uppfattningen att självmordsrisken är extra hög under de första veckorna av antidepressiv behandling.

27 jan 2006, kl 15:25
0

Under 2004 slog det amerikanska läkemedelsverket FDA fast att SSRI ger en högre självmordsrisk bland barn och tonåringar samt att det kunde gälla även för vuxna, något som nu är under utredning.
Men nu visar en metaanalys, som publicerades i januarinumret av American Journal of Psychiatry, att det förekom färre självmordsförsök och självmord efter än före påbörjad medicinering med antidepressiva läkemedel.
Analysen baseras på sammanlagt 65 000 patienter som behandlades under åren 1992 till 2003. Minskningen av självmord var också större bland patienter som använde nyare läkemedel som SSRI jämfört med äldre antidepressiva läkemedel. Under de sex första månaderna med behandling förekom 76 självmordsförsök jämfört med 73 under de tre månaderna innan.

Analysen tyder också på att ungdomar gjorde fler självmordsförsök än vuxna, men underlaget var inte tillräckligt för en säker slutsats. Cirka sex procent av patienterna var 17 år eller yngre.
Den konventionella ståndpunkten att de första veckorna av antidepressiv behandling innebär en särskilt stor risk stämmer inte enligt analysen, påpekar forskarna. Men de understryker samtidigt att risken för självmord fortfarande är hög och betonar vikten av att patienterna övervakas. Och FDA har deklarerat att de fortsätter sin granskning av självmordsrisken vid behandling av vuxna.
En annan studie i samma nummer av tidskriften bekräftar tidigare data som visar att antidepressiva läkemedel bara hjälper cirka hälften av patienterna.
Enligt studien tillfrisknade 33 procent av de 3 000 patienterna som fick citalopram (Cipramil) helt, ytterligare 10 till 15 procent blev något bättre medan 53 procent inte upplevde någon förbättring alls.
Enligt forskarna är det viktigt att ta reda på hur man bäst hjälper de cirka 70 procent som inte får en tillräcklig förbättring av SSRI. Studien är första delen av fyra i den så kallade STAR-D studien där nu andra läkemedel ska prövas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng