Speciell föreskrift
begränsar förskrivning

I samband med att metylfenidat godkändes för behandling av ADHD begränsades förskrivningsrätten. En mycket ovanlig åtgärd.

24 nov 2002, kl 00:00
0

Annons

Det första läkemedlet för farmakologisk behandling av ADHD ( Attention Deficit Hyperactivity Disorder) har nu godkänts av Läkemedelverket.
Metylfenidat (Concerta) är det första centralstimulerande läkemedlet som godkänts i Sverige för den här indikationen. Tidigare har förskrivningen skett på licens.
Godkännandet följer lagstiftningen för den ömsesidiga proceduren inom EU, alltså ett nationellt godkännande. Men Läkemedelsverket har med en speciell föreskrift begränsat förskrivningsrätten till specialister i barn och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomsneurologi. Vilket är mycket ovanligt.
– Vi har bara en sådan föreskrift sedan tidigare och det gäller ett abortpiller som enbart får användas på abortklinik, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng