Behandling med
bensodiazepiner prövas i domstol

Behandlingen med bensodiazepiner har inte skett enligt beprövad erfarenhet och i samförstånd med patienten. Det hävdas i den första stämningsansökan som lagts in i domstol. Tidigare försök att få ersättning för skador av bensodiazepiner har tillbakavisats i företagens försäkringsorganisation.

24 nov 2002, kl 02:00
0

För första gången har nu en patient gått till domstol och begärt skadestånd på grund av att han anser sig felaktig behandlad med bensodiazepiner. Stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten i Lund är riktad mot Region Skåne som i sin egenskap av arbetsgivare har ansvaret för den påstådda felbehandlingen.
– Jag gör gällande att läkaren inte med tillräcklig omsorg behandlat sin patient, säger advokat Michael Wilensky som företräder patienten.

Fel behandling
– I första hand hävdar jag att det varit fel att överhuvudtaget medicinera patienten med bensodiazepiner. I vart fall har ordination, dosering och uppföljning inte skett enligt de vedertagna rekommendationerna.
Följden av den felaktiga behandlingen har blivit att patienten utvecklat ett beroende.
Enligt det läkarutlåtande som följer med stämningsansökan, skrivet av professor emeritus Anders Gustafson, specialist på invärtes sjukdomar, beskriver patienten de klassiska besvären vid abstinens. Patienten är för närvarande beroende av en daglig dos Stesolid och är sjukskriven.
Även Arne Melander, överläkare i klinisk farmakologi har skrivit ett expertutlåtande i vilket han drar slutsatsen att det finns mycket goda skäl att anta att patienten felmedicinerats med bensodiazepiner.

Tidigare avslag
Att man valt att gå till domstol och inte till Läkemedelsförsäkringen beror på att tidigare fall avslagits i Läkemedelsskadenämnden och därför blivit prejudicerande.
– Jag hade hellre sett det som en läkemedelsskada, säger Michael Wilensky.
– Men konsekvensen av de fall som prövats i Läkemedelskadenämnden tidigare gjorde att vi inte ansåg det vara någon ide.
Den här gången är det istället felbehandling, inte läkemedlet man riktar in sig på.
– Vi bedömde det som en framkomligare väg att den här gången rikta in oss på behandlingen.
I Danmark pågår ett liknande mål och i England har en patient fått en halv miljon i ersättning på grund av medicinskadorna. I parlamentet ska också en hearing hållas om de här läkemedlens skadeeffekter.