Sparbeting hotar patientsäkerhet menar SFF

Apoteket prioriterar ekonomin före patientsäkerheten, menar Sveriges Farmacevtförbund, som är oroade över företagets sparplaner.

24 nov 2005, kl 13:15
0

Förbundet beklagar att Apoteket i sina diskussioner med Läkemedelsförmånsnämnden inte fått kompensation för kostnader som är förknippade med recepthanteringen, och att staten samtidigt bibehållit strama ekonomiska krav.

Till följd av detta måste företaget spara; enligt information från företagsledningen den 14 november försvinner 553 tjänster från apoteken under nästa år, vilket motsvarar sju procent av alla anställda, skriver SFF.

Andreas Rosenlund, presschef på Apoteket, menar dock att en stor del av de tjänster som försvinner kommer att utgöras av pensionsavgångar, avslutade visstidsanställningar och liknande.
? Vi är inne i ett stort omställningsarbete där vissa områden behöver mer personal och andra mindre. I slutändan kan det bli så att vi snarare behöver nyrekrytera, säger han.

? Vi är oroliga för att patientsäkerheten är i fara när kraven på oss ökar så drastiskt. Vi vill vara med och förbättra läkemedelsanvändningen men vi tror inte att det är möjligt med de här förutsättningarna, säger Cecilia Bernsten, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund i ett pressmeddelande.

? Vi delar inte den bedömningen, vi kommer inte att tumma på patientsäkerheten, säger Andreas Rosenlund.