Annons
Kostnadsfria läkemedel för barn ska utvärderas

Kostnadsfria läkemedel för barn ska utvärderas

Socialstyrelsen får i uppdrag att undersöka resultatet av reformen, bland annat om förskrivningarna har ökat.

15 aug 2017, kl 10:23
0

Sedan den 1 januari 2016 är förskrivna läkemedel för barn och ungdomar under 18 år kostnadsfria. Reformen genomfördes för att bättre följa Barnkonventionen om alla barns lika rättigheter, för att försäkra att inget barn blir utan läkemedel de behöver på grund av familjens ekonomi.

Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att utvärdera reformen, i samarbete med ett flertal andra myndigheter, bland andra tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.

Bland annat ska myndigheten granska om reformen har lett till några förändrade förskrivningsmönster av läkemedel, om det i högre grad förekommit att läkemedel tas ut som sedan inte används, och om vårdkonsumtionen har förändrats. Man ska också ta in erfarenheter och synpunkter från professionen och undersöka hur kunskapen om reformen ser ut i befolkningen.

Även hur kostnaderna har påverkats av reformen ska undersökas. Socialstyrelsen ska lämna in en delredovisning senast den 15 oktober 2018. Den slutliga utvärderingen ska vara klar senast samma datum 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng