"Snus bör rekommenderas som rökavvänjning"

Läkare bör upplysa patienter som inte kan sluta röka på annat sätt att snus är ett rimligt alternativ. Det skriver Kjell Asplund med flera läkare på DN Debatt idag.

19 sep 2002, kl 15:33
0

Snusets roll som hjälpmedel vid rökavvänjning är för närvarande föremål för en intensiv vetenskaplig debatt, där två tydliga lägerbildningar kan urskiljas. Idag uttrycker fyra läkare på DN Debatt ståndpunkten att läkare bör rekommendera snus som avvänjningsmedel, om patienten inte kan sluta på annat sätt.

Freddi Lewin, Karl-Olov Fagerström, Kjell Asplund och Lars Erik Rutqvist hävdar bland annat att ingen studie hittills påvisat ett samband mellan snus och cancer. Uppemot hälften av läkarna hyser dock uppfattningen att snus kan ge cancer, något som enligt författarna säkert hälsas med glädje av den "mycket starka och hänsynslösa cigarettindustrin".

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng