Annons

Skyddande sköld runt nytt cancerläkemedel

Skölden skyddar kroppen från det toxiska läkemedlet på dess väg till tumören. Väl där aktiveras skölden och bryts ner av cancertumörens egna enzymer.

20 jun 2002, kl 14:58
0

Ett danskt företag har nått ett genombrott i sina försök med ett nytt cancerläkemedel. Det rör sig om ett slags kamouflerad cancermedicin, som aktiveras först när den når fram till tumören.
Det var tidigare bara en vetenskaplig idé, men nu har man kunnat visa att det fungerar i cellsystem.

? Nu går vi vidare till studier i djurmodeller, säger Kent Jørgensen, doktor i biomembranfysik och företaget LiPlasome Pharmas vd.

Företaget arbetar med eterlipider som är kraftigt toxiska och därför hittills inte har kunnat användas för systemisk behandling. Man har tagit fram en prodrog, och flera molekyler av den kopplas samman till en lipidbaserad så kallad mikrobärare.

Direkt i blodet

Prodrogen påverkar inte normal kroppsvävnad och meningen är att komplexet ska kunna injiceras direkt i blodbanan. Under cirkulationen ackumuleras det vid tumören och omvandlas till ett aktivt cancerläkemedel med hjälp av specifika lipidnedbrytande enzymer i vävnaden. Enzymerna finns även i friska celler där de spelar en roll vid inflammation, men de är kraftigt överproducerade i cancerceller.

? Det är den skillnaden mellan frisk och sjuk vävnad som vi drar nytta av, säger Kent Jørgensen.

? Att hög produktion av de här enzymerna är karakteristiskt för ett patologiskt tillstånd i cellen var känt sedan tidigare.

Enzymerna verkar alltså som en utlösningsmekanism som gör läkemedlet aktivt.

? I våra försök använde vi celler som uttryckte höga halter av enzymerna, och fick då en kraftigt hindrad tumörtillväxt. När vi inhiberade enzymerna växte tumören igen, säger Kent Jørgensen.

Försök på människor kan bli aktuella först om några år.