Skärpta varningar för Acomplia

Efter det första årets säkerhetsuppföljningar skärper EMEA varningarna
för att skriva ut rimonabant (Acomplia) till deprimerade patienter.

16 aug 2007, kl 21:28
0

Redan när Acomplia godkändes i juni 2006 stod det i produktinformationen att rimonabant, som används för behandling av fetma och övervikt, ökar risken för att drabbas av depression. Trots det visar de första säkerhetsuppföljningarna att rimonabant i stor omfattning förskrivs till just personer med pågående depression.
?  Det skiljer sig mycket mellan olika europeiska länder, men på vissa håll är det så mycket som femton procent som förutom Acomplia behandlas för depression, säger Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket.

EMEA föreslår därför nu att depression ska ses som en kontraindikation för Acomplia när det gäller personer som har en pågående depression. Dessutom vill EMEA se skärpta varningar i produktinformationen. Eftersom det dessutom visat sig att depression är den vanligast rapporterade biverkningen under det första året rekommenderar EMEA också att behandlingen avbryts om patienten drabbas av depression.

I början av sommaren beslutade amerikanska läkemedelsverket, FDA, att inte godkänna rimonabant alls. Detta eftersom en helt expertpanel kom fram till att riskerna för ångest, depression och självmordstankar övervägde nyttan med preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng