Skärpta krav för behandling med Zyban

Läkemedelsverket skärper anvisningarna för behandling med antirökmedlet Zyban på grund av risken för krampanfall. Samtidigt visar en ny studie att var fjärde patient var rökfri ett år efter behandling med preparatet.

19 jun 2001, kl 17:50
0

Annons

Sedan Zyban i maj förra året blev godkänt för rökavvänjning har 14 000 personer i Sverige behandlats med preparatet. Två rapporter om allvarliga biverkningar i form av krampanfall har rapporterats. Läkemedelsverket ändrar därför anvisningarna vid dosering och manar till försiktig användning av medlet.

I England där användningen av Zyban varit betydligt större, cirka 400 000 behandlade patienter, har det rapporterats 126 fall av kramper. Åtminstone hälften av dem hade någon känd riskfaktor för krampanfall.

? Till exempel behandlades många av patienterna samtidigt med något antidepressivt medel eller annan psykofarmaka, säger Karin Hedenmalm på Läkemedelsverket

Samtidigt visar en nyligen presenterad studie att var fjärde rökare slutade röka efter sju veckors behandling med Zyban. Drygt 700 rökare, varav 100 svenska, ingick i den dubbelblinda studien. Rökarna behandlades med Zyban i sju veckor tillsammans med motiverande stöd eller med placebo och stöd. 30 procent av rökarna som fick Zyban var rökfria ett år efter behandlingen, 14 procent i placebogruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng