Skärpt kontroll vid receptexpediering

Socialstyrelsen vill skärpa kraven för receptexpediering
på apotek.

12 jun 2001, kl 13:30
0

Frågan aktualiserades efter ett Lex Maria-ärende där ett apotek i Stockholm expedierat ett läkemedel som hade en 20 gånger för hög dos angiven på etiketten. Socialstyrelsen menar att reglerna på apoteken är för oklara.

Enligt Thony Björk på Apoteket är man sedan tidigare igång med en översyn av reglerna. Det kommer troligen att resultera i en skärpning av föreskrifterna.

I dag finns manualer för vilka de respektive apotekscheferna ska ta upp i sina lokala instruktioner för receptexpediering. Reglerna kan alltså se olika ut över landet.

Socialstyrelsen menar att det måste finnas tydliga skriftliga instruktioner för vilka kontroller som ska göras när ett läkemedel lämnas ut, vem som har ansvaret och vad som ska ingå i den information som lämnas till patienten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng