Sjukdomar av pneumokocker ovanliga efter vaccinationer

Sedan pneumokockvaccinationer infördes i Sverige behöver allt färre barn sjukhusvård för lung- eller bihåleinflammation.

14 nov 2014, kl 10:21
0

Alla barn i Sverige erbjuds vaccination mot pneumokocksjukdom vid tre, fem och tolv månaders ålder sedan 2009.

Folkhälsomyndigheten sammanställer alla rapporterade fall av allvarlig pneumokocksjukdom som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation och dessa fall har kraftigt minskat sedan vaccineringen infördes.

I Stockholms län har det även genomförts en studie som undersökt vaccinets effekt på lunginflammation och bihåleinflammation. Länet införde vaccinationen redan 2007.

Resultaten som publicerats i Pediatrics visar att sedan vaccinationer införts minskade risken för sjukhusvård med 19 procent för lunginflammation och med 66 procent för bihåleinflammation bland barn yngre än fem år.

Effekten på minskad sjukhusvård för bihåleinflammation ska inte tidigare ha visats. Sjukdomen kan kompliceras hos små barn genom att spridas till ögat och hjärnan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng