Vill kunna häva effekten

Astrazeneca har påbörjat utveckling av antidot mot trombocythämmaren Brilique.

17 nov 2014, kl 08:30
0

Brilique, ticagrelor, är en trombocythämmare som används för att förebygga aterotrombotiska händelser, till exempel hjärtinfarkt och stroke, hos vuxna patienter med akut kranskärlssjukdom. Nu har Astrazeneca inlett preklinisk utveckling av en antidot för att kunna reversera effekten av den blodförtunnande effekten av Brilique, till exempel vid akuta blödningar eller då patienten snabbt måste opereras.

Antidoten MEDI2452 utvecklas av Medimmune, Astrazenecas biologiska utvecklings- och forskningsenhet. 

Astrazeneca utvärderar nu också säkerhet och effekt av långtidsbehandling med Brilique hos fler än 21 000 patienter över 50 år som haft en hjärtinfarkt. Resultaten från den studien väntas under första kvartalet 2015. Idag får patienter behandlas med Brilique i upp till ett år.

Många av de nyare blodförtunnande medlen saknar ännu antidot. Det är dock på gång, bland annat testas antidoter mot antikoagulantiamedlen Pradaxa, dabigatran, och Eliquis, apixaban, på akutmottagningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng