PD1-hämmare var bättre än kemoterapi

PD1-hämmaren Opdivo förlängde överlevnaden för patienter med spritt malignt melanom jämfört med kemoterapi.

17 nov 2014, kl 10:41
0

Foto: iStockphoto

Bristol-Myers Squibb, BMS, har presenterat resultat från en randomiserad, dubbelblind fas III-studie på PD1-hämmaren Opdivo, nivolumab. I studien jämfördes behandling med nivolumab med kemoterapi, dakarbazin hos 418 patienter med avancerat malignt melanom. Patienterna i studien var tidigare obehandlade.

Enligt ett pressmeddelande från BMS levde 73 procent av patienterna som behandlades med Opdivo efter ett år jämfört med 42 procent av patienterna som fick kemoterapi. Denna ökade överlevnad sågs både hos PDL1-positiva och hos PDL1-negativa eller obestämda patienter.
– Studien bekräftade att både de patienter som uttrycker PDL1 och de som inte gör det får en bättre överlevnad med Opdivo jämfört med kemoterapi. Det innebär med andra ord att PDL1-status i sig inte bör avgöra vilka melanompatienter som ska behandlas med Opdivo, säger Lars Ny, docent och överläkare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

40 procent av patienterna som behandlades med PD1-hämmaren svarade på behandlingen och fick krympta tumörer, jämfört med 14 procent av patienterna som behandlades med kemoterapi. Den progressionsfria överlevnaden var i median 5,1 månader i Opdivogruppen och 2,2 månader för kemoterapigruppen.

Förekomsten av biverkningar var liknande i båda behandlingsgrupper, 74,3 procent för Opdivo och 75,6 procent för kemoterapi. Allvarliga biverkningar förekom i 5,8 procent av fallen för Opdivo och 5,9 procent för kemoterapi. De vanligaste biverkningarna var trötthet, illamående och klåda. 

Resultaten presenterades på en internationell kongress för melanomforskning. Studien har även publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

PD1-hämmare är en ny klass läkemedel som blockerar bindningen av två av PD1-proteinets ligander, PDL1 och PDL2, för att aktivera T-cellerna och immunförsvaret. PD1-hämmaren Opdivo är godkänd i Japan. BMS har lämnat in ansökningar om godkännande både i EU och USA. Läkemedelsföretaget MSD fick tidigare i höstas sin PD1-hämmare Keytruda, pembrolizumab, godkänd i USA mot spritt malignt melanom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng