EMA-chef tvingas avgå

Den europeiska läkemedelsmyndigheten blir av med sin högsta chef, Guido Rasi, efter ett domslut.

17 nov 2014, kl 11:19
0

Guido Rasi. Fto: EMA

EUs personaldomstol har kommit med ett domslut som påverkar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMAs högsta ledning. Domstolen har kommit fram till att det skett ett formellt fel och har därför ogiltigförklarat listan över tänkbara kandidater som EMAs chef. Det innebär att den nuvarande chefen Guido Rasi, som valdes utifrån denna lista, måste avgå då även beslutet att utse honom ogiltigförklarats.

Guido Rasi utsågs till ny chef för EMA i slutet av 2011. En person överklagade i början av 2012 EU-kommissionens beslut att inte inkludera hen på listan över valbara kandidater. Personen kunde då inte utses till ny chef för läkemedelsmyndigheten, då EMAs styrelse endast kan utse någon från listan.

EMAs styrelseordförande, Kent Woods, beklagade domslutet.
– Det är viktigt att komma ihåg att domen handlar om formalia. Det är inte en fråga om Guido Rasis kompetens eller förmåga att driva myndigheten, något han gjort framgångsrikt sedan november 2011, säger han i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen och EMA rådgör nu med jurister. Tills ett beslut fattats kommer EMAs biträdande chef, Andreas Potts, att styra över läkemedelsmyndigheten. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng