Färre läkemedel till äldre

Sedan 2005 förskrivs 41 procent färre olämpliga läkemedel till äldre enligt Socialstyrelsen.

14 nov 2014, kl 08:59
0

Socialstyrelsen har sedan en tid arbetat för att läkemedelsanvändningen bland äldre ska förbättras och de som är över 75 år och får fler än fem läkemedel ska erbjudas läkemedelsgenomgångar.

Det finns också en lista över läkemedel som bör undvikas bland äldre. Detta gäller speciellt långverkande lugnande mediciner, sömnmedel samt preparat som kan påverka kognitiva funktioner.

Detta arbete har gett effekt. Andelen personer över 75 år som hämtat ut recept på läkemedel som bör undvikas hos äldre minskat med 41 procent sedan 2005. Användningen av antipsykotiska läkemedel har minskat med 46 procent i samma åldersgrupp under tidsperioden.

Dock används antipsykotika ibland inom äldrevården för att dämpa oro och agitation, ofta med dålig effekt. Denna användning kan ha negativ verkan och även innebära en ökad risk för stroke och förtida död hos äldre med demenssjukdom skriver Socialstyrelsen.
– Det är viktigt att vara försiktig med förskrivning av dessa läkemedel och att vara vaksam på eventuella biverkningar. Man bör också göra täta omprövningar och ta ställning till om dosen kan minskas eller om läkemedelsbehandlingen kan avslutas, säger Johan Fastbom utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rapporten Öppna jämförelser av läkemedelsbehandlingar 2014 visar att 10 procent av äldre över 75 år fortfarande använder 10 eller fler läkemedel.