Ovanligt med missbildningar från hivmediciner

Hivläkemedel till modern under graviditeten gav väldigt sällan missbildningar hos barnet enligt en stor undersökning.

14 nov 2014, kl 08:47
0

Foto: IstockPhoto

Idag skaffar allt fler hivpositiva kvinnor barn då risken för att överföra viruset till barnet är väldigt liten om modern har en väl fungerande behandling. Med låga virusnivåer rekommenderas kvinnor i många fall att föda barnet vaginalt. Risken att sexuellt smitta en hivnegativ partner är också låg med en välinställd hivbehandling.

Samtidigt behövs det mer kunskap om eventuella risker för foster då de ibland exponeras för läkemedel som inte alltid varit godkända så lång tid.

I en amerikansk studie kontrollerades 2580 barn som alla var hivnegativa och hade en moder som tagit antivirala läkemedel under den första trimestern av graviditeten. Barnen och mödrarna ingår i en kohort som rekryterat deltagare mellan 2007 och 2012 och som fortfarande undersöks.

I den aktuella studien som publicerats i JAMA Pediatrics fann man väldigt få missbildningar som kunde härledas till enskilda läkemedel och det fanns inga riskkopplingar för barnen till specifika klasser av hivläkemedel.

En hivmedicinering består oftast av en kombination av tre eller fler läkemedel. I studien såg man en liten ökad risk för missbildningar kopplat till läkemedlet atazanavir om det användes i kombination med nyare medel, men inte om substansen gavs ihop med äldre preparat.

Fler studier och uppföljningar behövs för att skaffa ännu mer kunskap om läkemedlens säkerhet då antalet kvinnor som medicinerar under graviditeten ökar.

Läs redaktionsbloggen "När högeffektiva läkemedel inte räcker"

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng