Annons

Sjukdom eller läkemedel svarar för hälften av fall hos äldre

Fall hos äldre människor är ett stort hälsoproblem. En avhandling vid Umeå universitet visar att 39 procent av fallen utlöstes av akut sjukdom och åtta procent av läkemedelsbiverkningar .

15 sep 2004, kl 12:08
0

Annons

På ett år hade 63 procent av äldre på särskilda boenden fallit åtminstone någon gång, visar Kristina Kallin i sin avhandling. Olycksfallsanalyser av de enskilda fallen bland dessa äldre med flera riskfaktorer visade att 39 procent av fallen utlöstes av akut sjukdom, exempelvis urinvägsinfektion eller förvirring, och åtta procent av läkemedelsbiverkningar, nyinsatta läkemedel eller doshöjningar ? men också av sömntabletter som gavs för tidigt innan sänggåendet.
Att ha råkat ut för fall tidigare är en viktig faktor som är förknippad med hög fallrisk. Övriga riskfaktorer är behandling med antidepressiva läkemedel och neuroleptika, nedsatt syn, nedsatt psykiska funktioner samt nedsatt fysisk förmåga.
Avhandlingen fokuserar på äldreboenden och de äldre som löper störst risk att falla. Under ett år hade de flesta av de äldre i två studier fallit, i en annan studie hade åtta procent fallit under den senaste veckan. Bland dem som föll ådrog sig 53?67 procent skador.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng