Detaljhandeln i Danmark
säljer inte billigare kopior

I Danmark där receptfria läkemedel säljs i detaljhandeln, kritiseras handeln för att enbart sälja dyra originalpreparat.

14 sep 2004, kl 13:04
0

Annons

Bara tre procent av de receptfria allergimedel som säljs i den danska detaljhandeln är billigare kopior. På de danska apoteken är mer än hälften av preparaten kopior.

Den danska detaljhandeln säger att anledningen är att man inte får syssla med farmacevtisk rådgivning.

? Det är svårt att erbjuda en vara med det bästa priset när man inte får informera om att de två varorna som ligger bredvid varandra i hyllan innehåller precis samma substans, trots att det ena preparatet kostar 13,95 kronor och det andra 45,95 kronor, hävdar detaljhandelns informationschef Poul Guldborg.
Något som den danska Apotekarföreningen tillbakavisar:

? Det är naturligtvis helt lagligt att informera kunderna om vad som står på förpackningarna och i bipacksedlarna, säger juristen Merete Kaas jurist på den danska Apotekarföreningen till tidskriften Farmaci.

Den som vill köpa ett paket Panodil ska naturligtvis av expediten uppmärksammas på att det finns billigare produkter som innehåller samma sak, säger hon.

Enligt Apotekarföreningen är argumentet ett svepskäl från detaljhandelns sida. Det egentliga skälet menar föreningen är att detaljhandeln tjänar mer på att bara ha ett fåtal dyrare preparat till försäljning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng