Annons

Sex nobelpristagare med läkemedelsinriktning

I år har ovanligt många av nobelpristagarna bidragit till vetenskapen sett från ett läkemedelsperspektiv.

26 okt 2001, kl 18:40
0

Annons

Årets nobelpris i kemi tilldelades amerikanerna Barry Sharpless och William Knowles samt japanen Ryoji Noyori för deras ?arbeten över kiralt katalyserade hydrogenerings- och oxidationsreaktioner?.

Kirala molekyler existerar som två spegelbildsformer, så kallade enantiomerer, och är mycket vanliga i naturen (se LV 12/00). Även läkemedel består ofta av kirala molekyler, där egenskaperna mellan de båda formerna varierar. Dessa skillnader kan vara en fråga om liv och död, som i den så kallade Neurosedynkatastrofen på 1960-talet.

Skillnaderna till trots föreligger alltjämt de flesta läkemedel på marknaden som så kallade racemat, blandningar bestående av lika delar av de båda spegelbildsformerna. Astrazenecas nyligen lanserade esomeprazol (Nexium) är ett undantag; här har man renframställt den farmakologiskt något mer fördelaktiga enantiomeren.

Årets kemipristagare har utvecklat molekyler som har förmåga att katalysera kemiska reaktioner som gör att endast den ena av de två spegelbildsformerna bildas.

Scheelepris för tio år sedan

Barry Sharpless belönas specifikt för utvecklingen av oxidationsreaktioner, exempelvis den så kallade Sharpless-epoxideringen. Redan för tio år sedan, 1991, belönades han med Apotekarsocietetens Scheelepris.
Med ett motsvarande resonemang är Läkemedelsvärldens stalltips att årets scheelepristagare, Andrew Wyllie (se LV 10/01), får vänta ytterligare ett decennium innan han får nobelpriset.

Cykelrön belönas

Nobelpriset i medicin eller fysiologi gick i år till trion Leland Hartwell, Paul Nurse och Tim Hunt för sina banbrytande upptäckter kring cellcykelns reglering.
Pristagarna har identifierat nyckelmolekyler som kontrollerar cellcykeln och som fungerar på samma sätt hos jästsvampar, växter, djur och människor. Forskningsrönen har exempelvis ökat förståelsen för hur arvsmassan förändras i cancerceller, vilket kan öppna nya vägar för framtida behandling av cancersjukdomar.

Amerikanen Leland Hartwell belönas primärt för sina upptäckter av en klass gener som kontrollerar cellcykeln, medan britten Paul Nurse med genetiska och molekylärbiologiska metoder identifierat en av nyckelkomponenterna i kontrollen av cellcykeln, CDK (cyklinberoende kinas).

Tim Hunt, även han från Storbritannien, belönas för sina upptäckter av cyklinerna, de proteiner som reglerar CDK:s funktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng