Sen behandling vid stroke får mer stöd

Att behandla patienter som drabbats av akut stroke med trombolys är
effektivt och säkert även fyra timmar efter slaganfallet. Det visar
resultat från en europeisk studie av över 800 patienter.

25 sep 2008, kl 12:04
0

I dag ges behandling med trombolys upp till tre timmar efter en ischemisk stroke. Senare behandling har varit starkt förknippad med blödningskomplikationer. Men nu pekar forskning på att det är säkert att behandla ända upp till 4,5 timmar efter ett slaganfall. Förra veckan presenterades en studie i the Lancet som visade att patienter som fått det propplösande medlet alteplas upp till 4,5 timmar efter stroke inte hade fler blödningskomplikationer eller löpte högre risk att dö än de som fick behandling inom tre timmar.

I veckans nummer av New England Journal of Medicine publiceras ytterligare data som pekar åt samma håll. I studien som utförts av bland andra forskare från Karolinska institutet ingick 821 patienter från 19 europeiska länder som drabbats av ischemisk stroke. Av dessa fick 418 alteplas (0.9 mg/kilo kroppsvikt) mellan 3 och 4,5 timmar efter slaganfallet och 403 patienter fick placebo. Innan det bestämdes vilken grupp patienterna hamnade i utfördes CT eller MRI för att utesluta dem som hade blödningar i kranium. Alla patienter eller juridiska ombud var tillfrågade om de ville vara med i studien.

När patienterna följdes upp efter tre månader var 52,4 procent av de som fått alteplas återställda medan det i placebogruppen bara var 45,2 procent. Det var något fler personer i alteplasgruppen som drabbades av inte blödningar men detta påverkade inte dödstalet.

Författarna till artikeln skriver i en kommentar att trombolysbehandling efter stroke är säkert upp till 4,5 timmar efter anfallet, men ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre. Riktlinjerna för en eventuell ändring av trombylsbehandling kommer att diskuteras vid en internationell strokekonferens i Stockholm i november.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng