Låga priser på läkemedel i Sverige

Priset på läkemedel är jämförelsevis lågt i Sverige, konstaterar OECD i sin slutrapport. I Sverige får dock läkemedelsbolagen betydligt bättre betalt för sina produkter än i många andra länder.

24 sep 2008, kl 17:04
0

OECD, samarbetsorganisationen för de trettio mest industrialiserade länderna, har nu kommit med sin slutrapport om prissättningen av läkemedel.
I den har man bland annat jämfört prisnivån på läkemedel .Tittar man på Apotekets utförsäljningspris hamnar Sverige på index 94, lägst av de nordiska länderna. Schweiz ligger högst med index 185 och Polen lägst på 68.

I rapporten förordas så kallad ?value-based pricing? där priser på läkemedel sätts i förhållande till det värde de har för användarna.
Prisnivån i Sverige är alltså låg, samtidigt visar rapporten att Sverige är det land där industrin tycks få jämförelsevis mycket bra betalt för sina produkter. 80 procent av försäljningspriset är betalning till industrin, vilket kan jämföras med Italien där 57 procent av försäljningspriset går till företagen. Att prisnivån totalt ligger relativt lågt i Sverige beror till exempel på att vi inte har någon moms, vilket i princip alla andra länder har och att Apoteket AB har en jämförelsevis låg vinst på försäljningen:17 procent. Men både Danmark och Norges apotek tar en något mindre del av totalpriset.

Organisationen konstaterar också att läkemedelsindustrin spelar stor roll för flera av OECD-ländernas ekonomi, speciellt nämner man Sverige och Schweiz.
Organisationen förordar mer av diskussion mellan tillverkare och köpare och nämner bland annat flexiblare prissättning och paketlösningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng