Pfizer satsar på stamceller

Ett av världens största läkemedelsföretag ger sig in i
stamcellsbranchen. Därmed hoppas företagsledningen att kunna hitta
vägar till nya typer av produkter.

25 sep 2008, kl 12:45
0

Det var på den pågående stamcellskongressen, World Stem Cell Summit, i Winsconsin, som John McNeish, vd för Pfizer:s globala forsknings- och utvecklingsenhet lade fram företagets planer. Pfizer har redan tidigare använt sig av stamceller för bland annat att screena nya substanser men nu är alltså planen att utöka forskningen.

Enligt John McNeish handlar det om att odla och studera så kallade inducerade pluripotenta stamceller (iPS). Dessa är celler från till exempel mänsklig hud som genetiskt manipulerats till att likna  
embryonala stamceller.  Dessa hoppas man kunna styra till att bli specifika celler som sedan kan användas i behandling av en rad sjukdomar. Ett mål är att odla hjärtceller som skulle kunna hjälpa patienter med kronisk hjärtsvikt. För att åstadkomma detta kommer att etablera en grupp med ett 50-tal specielister inom stamcellsområdet och också starta samarbete med ett antal mindre biotechföretag och universitet som kan branschen.

Pfizer är inte det enda läkemedelsföretag som vill ägna sig åt stamceller. Förra året lanserade GlaxoSmithKline, Anstazeneca och Roche samarbetsprojektet ?Stamceller för säkrare läkemedel?. GSK meddelade också nyligen att de ska satsa 25 miljoner dollar på ett samarbetsprojekt med Harvard Stem Cell Institute.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng