Regeringen ger 13 miljoner mot djurförsök

Vi ska satsa mer på alternativa metoder för att testa säkerheten för
nya läkemedel och kemikalier. Satsningen på djurskydd ska också öka,
skriver Lars Leijonborg och Eskil Erlandsson i en debattartikel.

25 sep 2008, kl 13:45
0

Sverige har en bra lagstiftning för djurskydd och måna om att följa den. Men det behövs ytterligare satsningar metoder och teknikutveckling på djurfria metoder. Därför öronmärker regeringen 13 miljoner till sådana forskningsprojekt och för arbetet att stärka djurskyddet. Det skriver högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och jordbruksminister Eskil Erlandsson i en debattartikel i Aftonbladet idag.

Budet kommer lagom till den internationella kongressen om djurfria metoder för att testa kemikaliers giftighet som hålls i veckan utanför Stockholm. Frågan om djurförsök har fått ökad aktualitet den senaste tiden, bland annat eftersom det under hösten väntas nya EU-regler för hur djur ska få användas i forskning. En viktig fråga är hur och om apor ska få användas som försöksdjur. Sverige anses ofta ligga i framkant vad gäller djurlagsstiftning men hur regler och lagar efterföljs ifrågasätts ofta av djurrättsorganisationer.

Svensk lag säger idag att djurförsök bara får användas om det inte finns alternativ. Från och med 2009 införs ett totalförbud mot att sälja kosmetika som har testats på djur.

Ministrarna skriver i artikeln att djurförsök behövs i många fall för att utveckla och testa nya läkemedel och att de nya pengarna också ska gå till att stärka skyddet för försöksdjuren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng