Skåne fortsätter med kulturrecept

Region Skåne bygger vidare på projektet att använda kultur som en del i rehabilitering. Under tre år ska patienter erbjudas att delta olika kulturaktiviteter för att förbättra sin hälsa.

15 maj 2012, kl 13:17
0

Annons

Under 2010 deltog 24 patienter och en vårdcentral i Helsingborg i ett pilotprojekt där kultur ingick som en del i behandlingen.
? Vi tog fram en modell för samarbetet mellan vården och kulturen som utvärderats av en forskare. Och politikerna har nu beslutat att vi ska fortsätta i större skala, berättar Christina Gedeborg-Nilsson, projektledare.
Projektet vänder sig till patienter med psykisk ohälsa och patienter med utbredd smärta som är sjukskrivna eller riskerar att bli.

Totalt ska nu 200 patienter
ingå i det tre år långa projektet som bedrivs i Helsingborgsområdet med både offentliga och privata vårdenheter.
? Det här ska ses som ett komplement till andra verktyg som vården har. Kulturen är inte vård, utan när patienten får sitt recept på kultur och tar steget in i kulturen så är hon eller han deltagare. Då byter man fokus från det sjuka och stödjer det friska.

Receptinnehållet gäller
i tio veckor då deltagarna deltar i program två-tre gånger i veckan. Alla aktiviteter är gratis för deltagarna.
Även det nu tre år långa projektet ska utvärderas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng