Annons

Satsning ska behålla Alzheimerforskningen i Sverige

Alzheimerfonden vill rädda kvar ledande Astrazenecaforskare i Sverige och har därför tagit initiativ till en forskningssatsning.

5 apr 2012, kl 12:31
0

Annons

Satsningen sker i samarbete med forskare från Astrazeneca, professor Bengt Winblad och forskare vid Karolinska institutet. Den innebär att ett antal forskare från Astrazeneca tillsammans med Karolinska institutets Alzheimercentrum och Swedish Brain Power skapar en drug discovery-enhet i form av en fristående stiftelse. Syftet är att bygga över luckan mellan grundforskningen och de tidiga kliniska prövningarna vid universitetssjukhusen.
– Detta kommer att bli en internationellt unik satsning där man i nära samarbete mellan industri och akademi besitter total kompetens för att utveckla och pröva nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutets Alzheimercentrum, i ett pressmeddelande.

Alzheimerfonden bidrar finansiellt till satsningen, men letar nu ytterligare bidrag från nationella och internationella organisationer och privatpersoner.
– Det är av största vikt för Sverige att ta vara på den stora kompetens rörande läkemedelsutveckling som riskerar att försvinna ur Sverige i och med Astrazenecas nedläggning av neuroforskningen i Södertälje, säger Liselotte Jansson, vice ordförande i Alzheimerfonden, i ett pressmeddelande.