Ny rekommendation för behandling av IBD

Läkemedelsverket har i samverkan med nationella experter tagit fram en rekommendation för läkemedelsbehandling av inflammatorisk tarmsjukdom, omfattande Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

5 apr 2012, kl 18:55
0

Annons

Målet med behandlingen av IBD-patienter är att minska den inflammatoriska aktiviteten. För att lyckas används en terapiarsenal bestående av kortikosteroider, aminosalicylater (5-ASA, mesalazin), tiopuriner, metotrexat, TNF-alfa-hämmare och antibiotika.

För flertalet av läkemedlen finns långvarig klinisk erfarenhet, även om vissa av dem inte alltid är godkända för behandling av inflammatorisk tarmsjukdom. Någon botande behandling vid IBD finns inte och därför är de flesta patienter i behov av kontinuerlig medicinsk behandling.

Behandlingens effekt bör utvärderas vid i förväg bestämda tidpunkter. Totalt sett bör det som regel inte gå mer än högst sex månader tills en effektiv behandling identifierats.

Epidemiologiska studier visar att förekomsten av både Crohns sjukdom och ulcerös kolit ökar och i Sverige insjuknar 8?9/100 000 invånare i Crohns sjukdom årligen. Motsvarande siffra för ulcerös kolit är 6?19/100 000. Omkring en halv procent av befolkningen har någon av de båda sjukdomarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng