Inte säkert hantera många läkemedel i hemmet

En ny svensk studie visar att patienternas tillgång till information om de receptförskrivna läkemedlen inte är i enlighet med sjukvårdens intentioner. Risken för skador på grund av felmedicinering i hemmet är påtaglig och onödigt hög.

4 apr 2012, kl 15:41
0

Studien är gjord av Anders Ekedahl vid Läkemedelsverket och Mikael Hoffmann vid Nepi. De kommer fram till att förutsättningarna för patienter med många mediciner att hantera sina läkemedel på ett säkert sätt inte är tillfredsställande.

? Vår studie visar att patienternas tillgång till information om de receptförskrivna läkemedlen inte är i enlighet med intentionerna inom sjukvården. Risken för skador på grund av felmedicinering i hemmet är påtaglig och onödigt hög, säger Anders Ekedahl.

? Intentionerna är att patienten alltid ska ha eller förses med en korrekt och uppdaterad förteckning med de aktuella läkemedelsordinationerna, fortsätter Anders Ekedahl.

Studien utfördes för att undersöka hur många patienter med fem eller fler sparade recept i den Nationella receptdepån som har fått utskrifter av Läkemedelslistan i läkarens elektroniska patientjournal respektive av Receptlistan med sparade recept i Nationella receptdepån och hur dessa listor används.

Konsekutiva patienter äldre än 18 år intervjuades i studien. Deltagarna skulle ha fem eller fler recept sparade elektroniskt i Nationella receptdepån som hämtade ut läkemedel på recept till sig själva på nio apotek runt om i Sverige och som gav skriftligt informerat samtycke till deltagande.

Patienterna tillfrågades om de:

(a) kände till Läkemedelslistan, Receptlistan och Läkemedelsförteckningen;

(b) hade fått utskrift av listorna och hur ofta; samt

(c) vilket/vilka underlag de använde för att hålla reda på den ordinerade läkemedelsbehandlingen.

777 patienter (485 kvinnor) gav informerat samtycke till att delta och intervjuades. Var tredje deltagare kände till Läkemedelslistan men bara knappt tio procent hade fått den regelbundet och använde den som underlag för läkemedelshanteringen.

Praktiskt taget alla patienter (99 procent) kände till Receptlistan och hade fått den vid varje receptexpedition på apotek. Två av tre använde Receptlistan som underlag för läkemedelshanteringen. Drygt hälften använde de expedierade förpackningarna som underlag, medan tio procent använde en handskriven lista.

Däremot var det endast ett fåtal patienter som kände till Läkemedelsförteckningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng