Annons

Sänkta läkemedelspriser i Australien

Den australiensiska staten har gjort en överenskommelse med landets
läkemedelsindustri om att kraftigt sänka priserna på läkemedel den
kommande fyraårsperioden.

10 maj 2010, kl 13:49
0

Annons

Detaljerna runt överenskommelsen kommer att presenteras under tisdagen i samband med att Australiens premiärminister Kevin Rudd offentliggör den årliga budgeten. Men klart är att det kommer att handla om prissänkningar som innebär besparingar för staten på omkring 2 miljarder australiensiska dollar. Prissänkningarna kommer också att leda till besparingar för privatpersoner på omkring 300 miljoner dollar under en fyraårsperiod rapporterar Pharmatimes.

Industrin har efter förhandlingar enligt uppgift gått med på att reducera priserna mot kravet att de inte kommer att drabbas av liknande sänkningar den närmsta framtiden och att förändringar som rör prissättningen i fortsättningen ska annonseras i god tid av staten. Ändringarna som ska börja gälla från den 1 juli, kommer efter en tid då kostnaderna för läkemedel stigit snabbt.

Under årets första kvartal hade Australiens konsumentprisindex stigit med 0,9 procent medan priserna på läkemedel hade gått upp med hela 13,3 procent samma period. Att kostnaderna ökat beror enligt industrin på politiska förändringar och inte på att företagen höjt sina priser.

Brendan Shaw, vd för industrigruppen Medicines Australia, säger till Pharmatimes att prishöjningen måste ses mot bakgrund av att priserna sänktes med 5 procent i december 2009. Orsaken till det är bland annat att många patienter då inkluderades i ett förmånsprogram, Pharmaceutical Benefits Scheme, PBS. I slutet av varje kalenderår är det många australiensare som inkluderas i förmånen som sedan nollställs efter årsskiftet. Enligt företrädare för industrin är det därför en naturlig cykel att priserna stiger i början av varje nytt kalenderår.