Sämre patentskydd i öst hinder för parallellimport

För att hindra parallellimport av läkemedel från de nya medlemsstaterna har läkemedelsindustrin fått igenom ett undantag mot principen om varors fria rörlighet.

20 sep 2004, kl 10:52
0

Annons

Hos Läkemedelsverket ligger ett antal ansökningar om att få tillstånd att parallellimportera läkemedel från de åtta nya östländer som sedan i våras är med i EU.

För att tillstånd ska ges krävs dock att det nya medlemslandet hade infört patentlagar som harmoniserar med övriga EU:s innan läkemedlet godkändes i landet. Om inte, gäller inte direktivet om den fria rörligheten av varor och tjänster inom EU, och läkemedlet får inte importeras.

? Läkemedelsindustrin har varit mycket framgångsrik i sin lobbying i Bryssel, kommenterar Fredrik Persson på parallellföretaget Orifarm och ordförande i Föreningen för parallellimportörer, FPL.

Jan Ström på Läkemedelsindustriföreningen, LIF, beskriver det istället som en framkomlig väg för att tvinga de nya medlemsstaterna att ansluta sig till de patentregler som gäller i övriga EU.

? För oss handlar det också om att parallellimportörerna inte ska få utnyttja en brist i dessa länders lagar. Exakt vad som gäller enligt undantaget är, som så ofta, en tolkningsfråga.

? Troligen måste något fall prövas i EG-domstolen, säger Fredrik Persson.

De länder som undantaget gäller för är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng