Annons

Samarbete mellan läkare och apotekare i Kanada

I september 1996 skrevs det första officiella samarbetsavtalet i världen mellan läkare och apotekare i Kanada. Syftet med avtalet är att uppnå en optimal läkemedelsterapi genom att öka kommunikationen och arbetsrelationerna mellan patienter, läkare och apotekare.Avtalet, som presenterades på FIP-konferensen i Vancouver, Kanada, innehåller såväl strategiska punkter för att uppnå en optimal läkemedelsterapi som tydliga […]

23 jul 2002, kl 02:39
0

Annons

I september 1996 skrevs det första officiella samarbetsavtalet i världen mellan läkare och apotekare i Kanada. Syftet med avtalet är att uppnå en optimal läkemedelsterapi genom att öka kommunikationen och arbetsrelationerna mellan patienter, läkare och apotekare.
Avtalet, som presenterades på FIP-konferensen i Vancouver, Kanada, innehåller såväl strategiska punkter för att uppnå en optimal läkemedelsterapi som tydliga angivelser av läkarnas och apotekarnas respektive ansvarsområden.
Strategiska punkter är t ex att läkare och apotekare ska;
? stödja de båda professionernas relation med patienter och främja en gemensam syn på läkemedelsterapin.
? dela med sig av relevant patientinformation för patientens bästa, respekterande etiska riktlinjer för att skydda patienternas privatliv, medicinsk och farmaceutisk praxis samt lagen.
Läkarnas ansvar är bl a att;
? fastställa hälsostatus, diagnosticera sjukdomar, fastställa behovet av läkemedelsterapi och förskriva läkemedel i samförstånd med patienten samt i samarbete med vårdare, apotekare och annan hälso- och sjukvårdspersonal när detta är ändamålsenligt.
Apotekarnas ansvar är bl a att;
? utvärdera patientens läkemedelsprofil, granska recept för att säkerställa att förskriven terapi är säker samt identifiera, lösa eller förhindra läkemedelsrelaterade problem som kontraindikationer, interaktioner, terapeutisk dubblering, allergiska reaktioner eller bristande följsamhet till terapin. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng