Saltlösning ökade välbefinnandet

Behandling med nässpray minskade smärtan samtidigt som välbefinnandet ökade, trots att sprayen bestod av saltlösning.

15 okt 2013, kl 09:13
0

Annons

En placebostudie utförd vid Sahlgrenska akademin i samarbete med norska forskare har studerat hur placeboeffekten fungerar. I studien ingick 30 friska försökspersoner som efter att först ha sett en uppdiktad dokumentär som övertygade dem om att den nässpray de snart skulle få pröva både skulle minska smärta och förhöja njutningen av beröring.

Nässprayen som försökspersonerna sedan prövade fungerade; det vill säga de upplevde både att smärtan blev mindre smärtsam och att njutningen blev djupare.De försökspersoner som fick bäst smärtlindring av nässprayen var också de som upplevde den största njutningsförhöjningen.

I avbildning av försökspersonernas hjärnor kan man också se att områden för smärta och njutning i det sensoriska systemet hänger ihop. I kommande studier tänker forskarna undersöka om det räcker med att försökspersonen förväntar sig ökad njutning för att obehag och smärta ska minska.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng