Annons

Missouri söker läkemedel för avrättning

Efter att det tyska företaget Fresenius Kabi hotat ställa in all export till USA av bedövningsmedlet propofol har staten Missouri övergett planen att använda medlet vid avrättningar

14 okt 2013, kl 12:02
1

Annons

I slutet av den här månaden skulle enligt planen Allen Nicklasson ha avrättats av staten Missouri med bedövningsmedlet propofol från företaget Fresenius Kabi. Men det tyska företaget hotade att ställa in alla export till USA om staten använde deras läkemedel vid avrättningen. Staten gav med sig och söker nu efter ett annat sätt att slutföra dödsdomen.

De amerikanska stater som fortfarande har dödsstraff får allt svårare att hitta företag som är villiga att sälja läkemedel för avrättningar. Förra året undertecknade Fresenius Kabi ett kontrakt med amerikanska grossister om försäljning av propofol under förutsättning att bedövningsmedlet inte skulle användas vid avrättningar.

När företaget fick uppgifter om att staten Missouri köpt in ett lager för kommande avrättningar hotade Fresenius Kabi med att ställa in all export till USA.  Staten Missouri beslutade då att dra tillbaka planerna på att använda propofol.

Flera av de stater som avrättar människor använder idag barbituraten penobarbital men även den har man nu svårt att få fatt i sedan det danska företaget Lundbeck försöker hindra försäljningen.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har därför flera stater nu börjat söka alternativa leveranser. Bland annat har man vänt sig till amerikanska apotek för att dessa ska göra egna blandningar som kan användas vid avrättningarna.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är glädjande att läkemedelsföretagen så kraftfullt tar avstånd från dödsstraff! Lagstiftningen beträffande dödsstraff ligger kvar på 1800-talsnivåi en del av USA:s delstater!